HTML

Névjegy

Mentsük meg a könyveket! Sok könyv tűnik el a polcokról, mert a kiadók nem adják ki újra. Vagy elfelejtik, vagy nem látnak benne elég hasznot, esetleg már nem trendi a szerző, nem is érdekes miért. Ez a blog igyekszik elérhetővé tenni az elfeledett, nehezen beszerezhető könyveket is.

Archívum

Friss topikok

Szünidős olvasnivaló

2010.12.28. 13:30 Guy Montag

Ismét egy ifjúsági regényt ajánlanék figyelmetekbe, a kedvelt Delfin könyvek sorozat egy darabját. Sajnos ez a könyvem is eltűnt az évek során, gondolom ez is kölcsönben felejtődött valakinél. Már csak ezért is imádom az e-book-ot. A Kindle-t pedig senkinek nem adom kölcsön.

A történet egyszerű, egy kamasz srác olyan csoda részese lesz, amely bárkinek, még a felnőtteknek is megmozgatja a fantáziáját: egy nap azt veszi észre, hogy nadrágja zsebe soha nem üres, akárhányszor belenyúl, lapul ott egy százas. Ki ne vágyna egy ilyen nadrágra? Innentől egyszerű azonosulni a főhőssel, s belefeledkezni a történetbe. Aztán jönnek a komplikációk, kiderül, hogy a könnyen jött pénz máshol hiányzik, s persze mások is szemet vetnek a csodatévő nadrágra.

Könnyű, élvezetes olvasnivaló, amit szívesen újraolvasok felnőttként is. Kamaszok részére pedig kihagyhatatlan!

Lundgren Max: Az aranynadrágos fiú

Szólj hozzá!

Kiss József László 3 könyve

2010.12.17. 23:17 Guy Montag

Kiss József László-ról semmit nem tudok, s az Interneten se találni róla semmi infót. A '70-es években jelent meg 3 könyve, mondhatni ifjúsági regénye. A könyvek könnyed szórakoztató, humoros stílusa mögött vélhetően személyes élmények állnak. Tippem szerint az író pedagógusként szerzett élményeit dolgozta fel. A "Parancsolsz egy kézigránátot?"-ban a tanárképző főiskolai és a II. világháborús élmények jelennek meg. A "Talán Pista" az "intézetis" gyerekek életét mutatja be egy  nevelőtanár szemszögéből. A "Jó szelet, kapitány!" pedig az úttörő élet szépségeit ecseteli.

Az írásokat hangvétele megfelel a kor kultúrális irányvonalának, elvárásainak ('70-es évek), partizánkodás, úttörő csapat, szocialista erkölcs, stb.  Ennek ellenére én helyenként érzek némi kétkedést is.

A könyvek szórakoztatóak, s akik abban a rendszerben voltak fiatalok, azok sok részletet ismerősnek fognak találni. A humor, az olvasmányos stílus feledteti velünk az időnként megvillantott szocialista eszmét, eszményt.

A ma ifjúsága számára külön érdekesség lehet bepillantást nyerni annak a kornak az életébe.

Hogy mennyire jók a könyvek azt ítélje meg mindenki maga, de nem lehet véletlen, hogy az antikváriumokban is nehéz fellelni őket. A "Parancsolsz egy kézigránátot?" például volt úgy, hogy 9000Ft-ért kelt el egy aukciós oldalon.

Akkor hát itt vannak a könyvek:

Jó szelet, kapitány!

Talán Pista

Parancsolsz egy kézigránátot?

2 komment

Bevezető

2010.12.17. 22:51 Guy Montag

A blog célja megkedveltetni az e-könyvet, a már kedvelőknek örömet szerezni, s néha egy-egy könyv elolvasásához a kedvet meghozni. Ezért minden bejegyzés egy-egy könyvet ajánl figyelmetekbe. Természetesen nem vállalom, hogy minden könyvhöz ajánlást, esetleg ajánlót is írok, hiszen lesznek olyanok is, amiket én is most fogok elolvasni. Ezekről talán majd utólag írok. A kiválasztás szubjektív, de szívesen közlök mástól is ajánlást.  Egyetlen kikötés, hogy legyen mellékelve a könyv lehetőleg prc formátumban.

A könyveket magam is prc formátumban teszem közzé, hiszen én is egy Kindle e-book olvasót használok. A könyvek egy részét már olvastam, sőt hagyományos könyvként is birtoklom. Van ami csak e-book formátumban van meg, sok esetben nem az én hibámból.

Erről egy kicsit bővebben. A szerzői jog, a kiadói jog mostani szabályozása ezer sebből vérzik. Ezek közül számomra az egyik az, hogy a jogok mellett nincsenek kötelezettségek. Egy kiadó megteheti, hogy ül a jogokon, nem adja ki a könyvet, de nem is teszi hozzáférhetővé. Magam is kerestem jó pár ilyen könyvet, de nem lehetett kapni. Az internet segített. Nos hátha másoknak pont ez a blog fog segíteni.

Szólj hozzá!