HTML

Névjegy

Mentsük meg a könyveket! Sok könyv tűnik el a polcokról, mert a kiadók nem adják ki újra. Vagy elfelejtik, vagy nem látnak benne elég hasznot, esetleg már nem trendi a szerző, nem is érdekes miért. Ez a blog igyekszik elérhetővé tenni az elfeledett, nehezen beszerezhető könyveket is.

Archívum

Friss topikok

Kiss József László 3 könyve

2010.12.17. 23:17 Guy Montag

Kiss József László-ról semmit nem tudok, s az Interneten se találni róla semmi infót. A '70-es években jelent meg 3 könyve, mondhatni ifjúsági regénye. A könyvek könnyed szórakoztató, humoros stílusa mögött vélhetően személyes élmények állnak. Tippem szerint az író pedagógusként szerzett élményeit dolgozta fel. A "Parancsolsz egy kézigránátot?"-ban a tanárképző főiskolai és a II. világháborús élmények jelennek meg. A "Talán Pista" az "intézetis" gyerekek életét mutatja be egy  nevelőtanár szemszögéből. A "Jó szelet, kapitány!" pedig az úttörő élet szépségeit ecseteli.

Az írásokat hangvétele megfelel a kor kultúrális irányvonalának, elvárásainak ('70-es évek), partizánkodás, úttörő csapat, szocialista erkölcs, stb.  Ennek ellenére én helyenként érzek némi kétkedést is.

A könyvek szórakoztatóak, s akik abban a rendszerben voltak fiatalok, azok sok részletet ismerősnek fognak találni. A humor, az olvasmányos stílus feledteti velünk az időnként megvillantott szocialista eszmét, eszményt.

A ma ifjúsága számára külön érdekesség lehet bepillantást nyerni annak a kornak az életébe.

Hogy mennyire jók a könyvek azt ítélje meg mindenki maga, de nem lehet véletlen, hogy az antikváriumokban is nehéz fellelni őket. A "Parancsolsz egy kézigránátot?" például volt úgy, hogy 9000Ft-ért kelt el egy aukciós oldalon.

Akkor hát itt vannak a könyvek:

Jó szelet, kapitány!

Talán Pista

Parancsolsz egy kézigránátot?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f451.blog.hu/api/trackback/id/tr672523032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeDuddGi 2013.01.04. 07:08:25

Szeva Guy!

Köszi szépen, rég óta keresem ezeket a könyveket ebook formátumban!

Üdv
süti beállítások módosítása